Het kopen van vastgoed gaat altijd gepaard met een behoorlijk stevige kostprijs. In het bijzonder voor starters is het zo dat de actuele prijzen op de woningmarkt nog wel eens kunnen zorgen voor slapeloze nachten. Bovendien bestaat het risico ook nog eens dat je na aankoop van een bepaald type vastgoed nog met extra kosten wordt opgezadeld. Heel wat mensen zijn zich dan ook in de praktijk niet bewust van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of bepaalde schade in de woning. In eerste instantie is het de bekommernis van veel mensen om hun nieuwe huis zo voordelig mogelijk aan te kunnen kopen. Daarnaast wordt er echter ook steeds meer aandacht besteed aan de mogelijke extra kosten die ze aangerekend kunnen krijgen. Wil je er zeker van zijn dat je op beide vlakken niets aan het toeval overlaat? Dan kan het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek je daar ongetwijfeld bij helpen. Hoe? Dat ontdek je meteen hier op deze pagina!
Wat is een bouwkundig onderzoek precies?
Een bouwkundig onderzoek is een grondige controle van de woning die gebeurt door een bouwkundig expert. Tijdens zijn onderzoek zal hij het huis van boven tot beneden grondig evalueren. Daarbij wordt er eigenlijk vooral gekeken naar twee verschillende factoren, namelijk:
- Werd het onderhoud aan de woning altijd correct uitgevoerd of niet?
- Is er sprake van bepaalde schade die de waarde van het pand beïnvloedt?
Beide factoren zijn ongelofelijk belangrijk. Wanneer tijdens de controle blijkt dat er sprake is van bepaalde schade of van achterstallig onderhoud heeft dat namelijk een directe impact op de waarde van het vastgoed. Wanneer er geen bouwkundig onderzoek wordt uitgevoerd zullen mensen hier wellicht niet of slechts in zeer beperkte mate rekening mee houden. Het gevolg? Dat men in eerste instantie veel teveel betaalt voor de woning in kwestie. Dat is echter niet alles.
Ook extra onderhoudskosten lopen snel in de boeken
Niet alleen eventuele schade die reeds merkbaar is tijdens de controle is een belangrijk punt om bij stil te blijven staan. Dat geldt namelijk eveneens voor het achterstallige onderhoud waar mogelijks sprake van is. Dat achterstallig onderhoud beïnvloedt niet alleen de aankoopprijs van de woning, daarnaast zal ze ook zorgen voor extra onderhoudskosten op korte tot middellange termijn. Voor veel mensen die net al hun spaargeld in de aankoop van vastgoed hebben gestopt is dat natuurlijk een groot probleem. Zij kunnen dat geld namelijk wellicht niet zomaar meer missen. De vreugde van de aankoop van hun (eerste) woning kan daardoor meteen behoorlijk worden ingeperkt.
Hoe kan een bouwkundig onderzoek je helpen besparen?
Bovenstaande informatie is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek kost toch ook geld? Dat klopt. Indien je graag een dergelijk onderzoek wenst te laten uitvoeren zijn er bepaalde kosten waar je rekening mee moet houden. De gemiddelde kostprijs voor zo’n onderzoek is gelegen tussen de 250 en 500 euro. De kostprijs wordt in het bijzonder bepaald door de omvang van de woning en door het aantal schade- of probleemgevallen die moeten worden vastgesteld. De prijs voor het opmaken van een bouwkundig rapport na afloop van de controle zit uiteraard in het totale kostenplaatje inbegrepen.
Veel mensen vinden bovenstaande natuurlijk vervelend. Ze moeten namelijk als het ware eerst meer kosten gaan maken om uiteindelijk een bepaalde besparing te kunnen realiseren. Dat klopt helemaal. Onderschat echter niet de enorme meerwaarde die een bouwkundig rapport voor jou kan realiseren. Indien je er voor kiest om zo’n rapport te laten opmaken zal je namelijk kunnen vaststellen dat je:
- Precies te weten komt welk bedrag je mag betalen voor het vastgoed in kwestie;
- Een goede indicatie hebt van de mogelijke extra kosten op de middellange tot lange termijn;
Het klopt dus inderdaad dat je in eerste instantie een bepaalde kostprijs zal moeten betalen voor het laten uitvoeren van het bouwkundig onderzoek, maar uiteindelijk zal je hierdoor wel altijd kunnen rekenen op een zeer interessante extra troef tijdens de onderhandelingen.
Conclusie; onderschat de meerwaarde van een bouwkundig rapport niet!
Het spreekt voor zich dat de aankoop van een eigen woning in de praktijk behoorlijk hoge kosten met zich meebrengt. Deze hoge kosten kunnen gelukkig wel op verschillende manieren worden gedrukt. Het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek brengt eigenlijk twee concrete voordelen met zich mee. Het gaat hierbij om de volgende:
- Je zorgt er voor dat je niet teveel betaalt voor de aankoop van je woning;
- Financiële verrassingen kunnen zo goed als volledig worden uitgesloten;
Je dient er wel rekening mee te houden dat er tijdens het uitvoeren van een bouwkundige inspectie geen (kleine) sloopwerken gebeuren. Dit betekent dat niet alle mogelijke schade meteen honderd procent duidelijk wordt. Je blijft dus altijd een klein beetje met een risico zitten dat er nog een bepaalde verrassing uit de mouw zal komen. Dit gezegd hebbende is de kans op zeer grote, onverwachte kosten door het uitvoeren van dit onderzoek wel meteen een flink stuk kleiner.